Hírek és Programok
A Piarista Rendházban köszöntötték a Csecsemő-és kisgyermeknevelő alapszak első tatai végzős hallgatóit
A Piarista Rendházban köszöntötték a Csecsemő-és kisgyermeknevelő alapszak első tatai végzős hallgatóit
2020-09-04

Szeptember 4-én a Piarista Rendházban köszöntötték a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karán Csecsemő-és kisgyermeknevelő alapszak levelező tagozatán végzett első, tatai diplomás kisgyermeknevelőket.

2017 szeptemberében nyíltak ki újra a Piarista Rendház kapui, amikor az épületben megkezdte működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ. Az első  tanévnyitót akkor az önkormányzat a Soproni Egyetemmel közös szervezésben rendezte meg, az intézmény Benedek Elek Pedagógiai Kara ugyanis Csecsemő és kisgyermeknevelő alapszakot indított a rendházban. A képzés a bölcsődékben dolgozóknak a pedagógus életpályához szervesen kapcsolódó diplomát nyújt, államilag finanszírozva. A város és az egyetem együttműködése sikeresnek bizonyult, hiszen az első esztendő után évről-évre újabb jelentkezőkkel azóta is folytatódik az oktatás.

A tatai hallgatók első évfolyamának 18 tagja idén júniusban sikeres záróvizsgát tett a Soproni Egyetemen. Eredményeik egyrészt személyes sikerek, emellett pedig a képzési központ és a város sikerei is egyben, hiszen bebizonyosodott, hogy a tatai felsőoktatás elindítása hiánypótló kezdeményezés volt. A hallgatók gyakorlatukat a Csillagsziget Bölcsődében teljesítették és megírták szakdolgozataikat, melyek változatos pedagógiai megközelítésekből érintették a csecsemő és kisgyermeknevelés valamennyi területét. Tanulmányaikat a jövőben számos módon hasznosítják majd, van, aki friss diplomás pályakezdőként helyezkedik el, van, aki munkahelyváltásra készül és van, aki saját munkahelyén erősítette meg a képzés által szaktudását, elhivatottságát a pálya iránt.

A Soproni Egyetem nagy örömmel fogadta a tatai végzősöket. Dr. habil. Varga László egyetemi docens, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja a Piarista Rendházban elmondta: - Ez a nap Tata szempontjából is történelmi jelentőségű, hiszen jelképesen átadhatjuk az első diplomákat. Az első diplomaosztót júniusra terveztük, de törölni kellett, a másodikat augusztus végére, de ugyancsak törölni kellett, mert olyan sok végzős hallgató volt, hogy a szabályok nem tették lehetővé a diplomaosztó ünnepséget a járvány miatt. Sajnáljuk, de most az élet és az egészség mindent felülír - fogalmazott Dr. habil. Varga László, aki hozzátette: - bár eljött a búcsú ideje, arra buzdítjuk a friss diplomásokat, hogy ne hagyják abba a tanulást, térjenek vissza az egyetemre és újabb képzésekkel, akár mesterképzéssel bővítsék tovább a tudásukat.

Az ünnepségen Michl József polgármester is köszöntötte a végzősöket. A városvezető úgy nyilatkozott: - Büszkeség a városnak, hogy Tatán most már van felsőoktatás, és ezért nagy köszönet jár a Soproni Egyetemnek. Az, hogy a központ egy olyan képzéssel kezdte meg működését, amely a legkisebb gyermekek nevelésével foglalkozik, arra is ráirányítja a figyelmet, hogy Tatának, mint Gyermekbarát Városnak továbbra is a gyerekek a legfontosabbak.

A csecsemő-és kisgyermeknevelő képzéssel a Tatai-medence bölcsődéinek szakemberrel való ellátottsága jelentős mértékben javul, s az új felvételi adatok ismeretében egészen biztos, hogy a képzés idén ősszel újabb elsőévesekkel folytatódhat, emellett pedig már gyógypedagógiai alapszak is működik a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban, a Benedek Elek Pedagógiai Kar együttműködésével.